Lubię bardzo bułeczki i w wolnej chwili na pewno wykorzystam ten przepis (http://www.zajadam.pl/wypieki/buleczki-maslane-z-kruszonka):

 

Składniki

Maślane bułeczki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka + 1 całe jajko
  • 70 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania)

Bułeczki maślane z kruszonką

Wykonanie

  1. Drożdże wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Żółtka i jajko roztrzep za pomocą widelca.
  3. W misce wymieszaj pozostałe składniki: resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane żółtka, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.
  4. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw przykryte do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Z ciasta uformuj okrągłe bułeczki o średnicy około 4 cm, następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kilka minut.
  6. W międzyczasie przygotuj kruszonkę – w mniejszym naczyniu wymieszaj miękkie masło, cukier i mąkę do konsystencji grudek.
  7. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp kruszonką.
  8. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Bułeczki maślane z kruszonką

Maślane bułeczki podawaj zaraz po upieczeniu. Najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka i z ulubionym dżemem. Bułeczki z kruszonką są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach.

Smacznego!